- De nieuwe Britse premier Rishi Sunak heeft nog geen gedetailleerde financiële plannen gepresenteerd.
- Wel komt hij serieus over en daar houden financiële markten van.
- Britse staatsrentes zijn duidelijk gedaald op de kapitaalmarkt en dat levert het VK meteen al een fiscaal voordeel van grofweg 2 miljard pond per jaar op, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
ANALYSE – In het Verenigd Koninkrijk verdient de premier 161.401 pond per jaar. Daar komt nog een bedrag van maximaal 115.000 pond bovenop als vergoeding voor de kosten die hij maakt voor zijn publieke optredens. Samen is dat ruim 276.000 pond oftewel ruim 322.000 euro.
Dat lijkt een mooi bedrag, maar voor de op 25 oktober aangetreden Rishi Sunak is dat een schijntje. Met een geschat vermogen van omgerekend zo’n 800 miljoen euro behoort hij tot de rijkste Britten.
Ook in andere opzichten is het salaris voor Sunak eigenlijk een hongerloontje. Een topman van een beursgenoteerd Nederlands bedrijf verdiende vorig jaar bijvoorbeeld gemiddeld 2,8 miljoen euro. Er zijn echter weinig managers die voor grotere uitdagingen staan dan Sunak.
Het Verenigd Koninkrijk is in een diepe recessie terecht gekomen, de inflatie is opgelopen tot meer dan 13 procent en een slecht doordacht belastingplan van zijn voorganger Liz Truss heeft tot grote onrust geleid op financiële markten. Ga er maar aanstaan!
Sunak is weinig concreet, maar straalt wel rust uit
Je zou verwachten dat Sunak meteen na zijn aantreden in een gloedvol betoog uiteen heeft gezet welke koers hij gaat varen. In plaats daarvan vertelde hij in een korte, sombere toespraak waarin hij vertelde dat het land een heel lastige tijd tegemoet gaat. Tijdens de 81 seconden dat de redevoering duurde, maakte hij bovendien geen duidelijk plan van aanpak bekend.
Het uitblijven van een routeplan voor de huidige crisis lijkt een afknapper. Maar in financieel opzicht is het premierschap van Sunak nu al een succes.
Op de kapitaalmarkt is de rente op Britse 10-jaars staatsleningen gedaald van ruim 4 naar minder dan 3,5 procent. Dat lijkt misschien niet veel...totdat je bedenkt dat het land de komende twee jaar ongeveer 500 miljard pond moet lenen voor het oversluiten van aflopende staatsleningen en het dichten van het begrotingstekort.
Zonder dat kleine renteverschil, zou het Verenigd Koninkrijk mogelijk op jaarbasis 2 miljard pond meer kwijt zijn aan rentelasten. Het voordeel echoot ook rechtstreeks door in de economie.
De hypotheektarieven in het VK zijn namelijk gekoppeld aan de kapitaalmarktrente. Elk pond dat Britten volgend jaar niet kwijt zijn aan hypotheekrente, kunnen ze uitgeven aan andere zaken. In tegenstelling tot Truss, straalt Sunak vooral rust en voorspelbaarheid uit.
Dat zijn twee zaken die op financiële markten zeer gewaardeerd worden. Zolang hij stapsgewijs te werk gaat en geen dure, hoogdravende plannen lanceert om de problemen aan te pakken, kan de rente in het VK mogelijk verder dalen.
Ondertussen is het Britse pond op valutamarkten tot rust gekomen, na een heftige koersdaling in augustus gevolgd door een stevig herstel. Hoewel het bewind van Sunak zich nog niet onderscheidt door daadkrachtige woorden of daden, verdient hij volgens de financiële en valutawereld duidelijk het voordeel van de twijfel.
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.